Obezitatea

 

Ce este obezitatea?

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, excesul de greutate si obezitatea sunt definite ca acumularea anormala sau excesiva a tesutului adipos din organism, care pot afecta sanatatea si pot favoriza aparitia unor afectiuni grave :

- boli cardio-vasculare
- hipertensiune arteriala
- diabet
- tulburari ale sitemului osteo-articular si muscular
- unele tipuri de cancer (uterin,de colon)

In plus, obezitatea infantila poate duce la invaliditate la varsta adulta.

Excesul de greutate si obezitatea sunt definite in raport cu IMC (Indicele de masa corporala). Acest indice este un raport intre greutate si inaltime si reprezinta greutatea impartita la patratul inaltimii si se exprima in kg/m2.

Excesul de greutate are un IMC egal sau superior valorii de 25 kg/m2 iar obezitatea are un IMC egal sau superior 30 kg/m2.

Pentru a clarifica riscul excesului de greutate pentru sanatate, este de asemenea important sa se determine cantitatea de grasime si distributia acesteia in organism.

Atentie la grasimea corporala !

Localizarea grasimii corporale este un factor de risc major pentru sanatate. Grasimea viscerala (aflata in cavitatea abdominala, pe organe) este mai daunatoare sanatatii decit grasimea scheletala (aflata pe solduri sau coapse), Cel mai simplu mod de a evalua cantitatea de grasimeviscerala este masurarea taliei folosind un centrimetru de croitorie. Spre exemplu, circumferinta taliei ≥ 94 cm la barbat sau 80 cm la femeie determina un risc crescut de diabet zaharat sau probleme cardiovasculare.

 

 

Originea excesului de greutate

Excesul de greutate si obezitatea sunt consecintele unor tulburari cronice ale echilibrului energetic in organism, atunci cind energia absorbita din alimente este in mod constant mai mare decit energia consumata.

Consumul nostru de energie nu este strins legat numai de activitatile fizice, fiind influentat si de catre metabolismul bazal (atunci cind organismul se afla in repaos) sau termogeneza (procesul de absorbtie,stocare si utilizare a energiei din alimente). Perturbarea acestor functii pot determina aparitia excesului de greutate si a obezitatii.

Scaderea in greutate

Scaderea durabila in greutate necesita o schimbare pe termen lung a stilului de viata si a alimentatiei. Este de evitat sa se reduca greutatea rapid si in reprize (efect de "yo-yo"). De asemenea, evitati regimurile pentru slabit care determina scaderea masei musculare  in detrimentul masei grasoase.

Pentru atingerea acestui obiectiv, este important sa masurati si sa analizati constant organismul dumneavoastra cu ajutorul unui analizor corporal.

Nu ezitati sa intrebati medicul sau dieteticeanul dumneavoastra cu privire la dispozitivele medicale pentru analizare corporala potrivite pentru obtinerea de durata a unei greutati corporale scazute .

 

 

Cantare si analizoare corporale Omron

Omron a dezvoltat o gama completa de cantare si analizoare corporale care va permit sa monitorizati progresele inregistrate in scaderea in greutate , in calcularea IMC-ului precum si in scaderea masei de tesut adipos.

Un instrument util pentru atingerea obiectivelor dumneavoastra privind scaderea in greutate si controlul formei fizice.

Click aici pentru a vizualiza intreaga gama de cantare si analizoare corporale Omron